VYHLÁŠKA ÚVZ SR 194, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí
Uverejnené 23.4.2021
VYHLÁŠKA ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí (.pdf 259 kB)
Zrušuje sa vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 186/2021 V. v. SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí.
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 26. apríla 2021.
VYHLÁŠKA ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa
Uverejnené 19.4.2021
Zrušuje sa vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 132/2021 V. v. SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa.
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 19. apríla 2021.
VYHLÁŠKA ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí
Uverejnené 19.4.2021
VYHLÁŠKA ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí (.pdf 325 kB)
Zrušuje sa vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 131/2021 V. v. SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí.
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 19. apríla 2021.
VYHLÁŠKA ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky
Uverejnené 15.4.2021
Zrušuje sa vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 130/2021 V. v. SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky.
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 19. apríla 2021
VYHLÁŠKA ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest
Uverejnené 15.4.2021
VYHLÁŠKA ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest (.pdf 229 kB)
Zrušuje sa vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 133/2021 V. v. SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 19. apríla 2021.
Výsledky sekvenovania pozitívnych vzoriek za marec 2021
Uverejnené 15.4.2021
Na Slovensku naďalej dominantne prevažuje „britský“ variant pandemického vírusu. Vyplýva to z výsledkov sekvenovania pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska.
Do sekvenovania sa zapojili Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum SAV a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.
V marci 2021 sa na Slovensku úspešne sekvenovalo 1316 vzoriek od 1307 osôb. U väčšiny, v 94,9 %, sa potvrdil „britský“ variant pandemického vírusu, celkovo u 1240 pozitívne testovaných osôb.
„Juhoafrický“ variant bol potvrdený u 11 pozitívne testovaných ľudí (0,8 %).
Veterinárny ústav vo Zvolene navyše hlásil jeden prípad „juhoafrického“ variantu. Spolu sa tak na Slovensku v marci vyskytol takzvaný juhoafrický variant u 12 osôb.
U ostatných pozitívne testovaných bol zaznamenaný iný variant pandemického vírusu (4,3 %), zaraďujeme sem napríklad „český“ variant a podobne.
„Brazílsky“ variant nebol na území Slovenskej republiky zatiaľ laboratórne potvrdený.
PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD. hlavný hygienik Slovenskej republiky
Stravovanie seniorov: spoznajte zásady zdravej výživy (návrhy jedálničkov a kuchárka s receptami)
Zdravá výživa a stravovacie návyky sú jedným z hlavných pilierov zdravého spôsobu života. Príjem jednotlivých živín ovplyvňuje výskyt a vývoj najčastejších neinfekčných ochorení.
Hlavným cieľom výživy v seniorskom veku je pomôcť zachovať dobrú kvalitu života.
Vek po 60. roku života sa vo všeobecnosti vyznačuje fyziologickými zmenami starnutia: poklesom bazálneho výdaja energie a znížením fyzickej aktivity. Následkom je zmenšenie svalovej hmoty, ale často aj zvýšenie rezervného tuku.
S pribúdajúcimi rokmi sa zhoršuje chrup, znižuje sa koncentrácia enzýmov, pohyb svalstva tráviaceho traktu a schopnosť vstrebávania živín, zhoršuje sa tolerancia glukózy a znižuje sa funkcia obličiek.
Vo vysokom veku sa výrazne zhoršuje funkcia zmyslových orgánov, najmä chuť, sluch a zrak, vyvíja sa fyzická slabosť a znižuje sa pohyblivosť, ktorá súvisí so zmenami na kĺboch dolných končatín a chrbtice.
Vo vyššom veku nastávajú okrem fyziologických zmien aj chronické chorobné zmeny orgánov, najmä gastrointestinálneho, respiračného, srdcovocievneho a vylučovacieho systému. Všetky tieto faktory majú vplyv na výber potravín, prípravu jedla a jeho konzumáciu.
Obmedzte cukor a vyprážané, dopĺňajte vitamín D
Optimálny príjem energie je približne 130 kJ/kg a príjem bielkovín 1,0 g/kg. Z celodenného príjmu energie by viac ako 60 % mali tvoriť najmä komplexné polysacharidy ako obilniny, zemiaky a ryža, pretože sú ľahko stráviteľné. Dôležité je zníženie príjmu rafinovaného cukru pre možnosť zhoršenia regulácie cukru v krvi. Energia získavaná vo forme tukov, najmä rastlinných, ktoré neobsahujú cholesterol, by mala byť v rozsahu do 25 %. Potraviny upravované tepelne na tuku (vyprážané, pečené) staršie osoby horšie tolerujú, pretože zaťažujú systém trávenia.
Proteíny by sa mali konzumovať v množstve do 15 %, pričom výhodnejšie sú živočíšne bielkoviny pre ich vyššiu biologickú hodnotu: mliečne výrobky, hydina, ryby, menej chudé červené hovädzie alebo bravčové mäso. Vhodné sú aj rastlinné proteíny, napríklad zo strukovín, tie však nemusia byť dobre znášané pre možný vznik gastrointestinálnych problémov.
Vo vyššom veku sa častejšie vyskytuje intolerancia laktózy, následkom čoho je nízky alebo žiaden príjem mlieka a mliečnych výrobkov a nedostatok vápnika. Keďže v tomto veku je už častá osteoporóza, deficit príjmu vápnika a vitamínu D treba dopĺňať. Odporúča sa nižší príjem tukov, pričom by mali pokryť maximálne 30 % energetického príjmu. Denný príjem cholesterolu by nemal prekročiť 300 mg; znížiť by sa mal príjem nasýtených - živočíšnych tukov a zvýšiť príjem nenasýtených a polynenasýtených tukov. Obsahuje ich najmä rybí tuk (odporúča sa konzumovať mastné ryby), nemastné mäso, nízkotučné mliečne výrobky (najmä kyslomliečne), olivový olej, orechy, semená. Naopak, neodporúčajú sa tučné mliečne výrobky, tučné mäsá, údeniny, zákusky, či zemiakové lupienky. K nutričným faktorom znižujúcim vstrebávanie cholesterolu z tráviaceho traktu patrí napríklad vláknina a rastlinné steroly, ktoré pri vstrebávaní konkurenčne vytesňujú molekuly cholesterolu.
Svetový deň zdravia 2021
Svetová zdravotnícka organizácia sa tento rok zamerala na tému „Budovanie spravodlivejšieho a zdravšieho sveta pre všetkých“.
Z toho dôvodu sme vzhľadom na súčasnú situáciu súvisiacu s Covid-19 a obmedzené možnosti kontaktu zamerali naše aktivity na dve výrazne zasiahnuté skupiny populácie, a to deti a seniorov.
Pre deti je v rámci spolupráce so základnými školami v regióne pripravená výtvarná výzva s názvom „Nakresli zdravie“, ktorej cieľom je primäť deti v rannom veku zamyslieť sa nad tým, čo pre ne zdravie znamená. Vybrané kresby budú publikované v Národnej správe o zdravotnej gramotnosti v SR a budú odmenené malým darčekom hradeným z projektového rozpočtu v rámci BCA spolupráce s WHO.
Pre seniorov so záujmom o zdravý životný štýl sme pripravili súbor odporúčaní, ako sa udržať vo forme v domácom prostredí.
A pre tých, ktorí nemajú výživové obmedzenia, je pripravený návrh jedálnička so súborom zdraviu vhodnejších variant receptov.
Malá kuchárka pre seniorov (.pdf 8 MB)
Vzorové jedálničky pre seniorov (.pdf 1,3 MB)
Všeobecné odporúčania pre stravovanie seniorov (.pdf 144 kB)
Všeobecné informácie k pohybovej aktivite seniorov (.pdf 144 kB)
Máme nádej na zlepšenie – všetko je v našich rukách
Uverejnené 30.3.2021
Veľká noc je nielen symbolom utrpenia a straty, ale tiež nového začiatku – novej nádeje. Pandemický rok nás všetkých poznačil – jednotlivcov, rodiny, komunity aj spoločnosť ako celok. Naše plány a očakávania sa stretli s realitou: opatrenia, ktoré mali byť dočasné či krátkodobé, sú stále s nami.
Uplynulé mesiace boli veľmi ťažké. Nemocnice naplnili pacienti s COVIDom a tisícky rodín prišli o svojich najbližších. Ocitli sme sa presne v tej situácii, ktorej sme sa oprávnene desili.
Najnovšie štatistiky nám však dávajú dôvod na opatrný optimizmus. Ukazuje sa, že máme šancu na zmenu k lepšiemu. Je to pre nás po dlhom a ťažkom období povzbudenie. Aby sa pozitívny trend potvrdil, musíme teraz držať spolu a byť disciplinovaní.
Pre každého z nás bude ťažké vzdať sa stretnutí s rodinou a priateľmi, spoločnej oslavy viery alebo tradičnej šibačky a oblievačky. Musíme to však urobiť. Po Vianociach sme všetci videli, akú veľkú cenu môžeme zaplatiť za pár bezstarostných dní. Nedopusťme, aby sa to zopakovalo.
Prosím, urobme všetko pre to, aby sme sa v tejto kritickej chvíli uchránili pred infekciou a nerozšírili ju ďalej medzi svojich blízkych. Ak budeme disciplinovaní a čísla sa budú naďalej zlepšovať, budeme môcť vrátiť deti do škôl a pomaly rušiť obmedzenia, ktoré nám všetkým komplikujú život.
Napriek všetkému, čo sme si v ostatných mesiacoch spoločne prežili, Vám, vážení spoluobčania, želám pokojné prežitie veľkonočných sviatkov a prosím, ešte vydržme - je to len v našich rukách.
PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD.
hlavný hygienik Slovenskej republiky
ÚVZ SR spustil sekvenovanie už aj vo svojich laboratóriách
Uverejnené 26.3.2021
ÚVZ SR spustil sekvenovanie vzoriek COVID-19 už aj vo svojich laboratóriách. (tlačová správa)
Strana 9 z 31