Hviezdy vianočného stola: tradičné potraviny sú plné živín
Vyberte si z typických pokrmov tie, ktoré telu prospievajú a jedávajte ich pravidelne aj po sviatkoch. Takto môžete počas sviatkov urobiť prvý krok k lepším stravovacím návykom.
Tradičným vianočným jedlom sú ryby. Mäso rýb je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus. Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok. Výživové hodnoty rybieho mäsa umocníte, ak namiesto vyprážania uprednostníte dusenie, v porovnaní s vyprážaním je vhodnejšie aj grilovanie či pečenie.
Prečo neodporúčame “klasické” vyprážanie? Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka - akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Znížiť ho môžete správnym skladovaním surovín, ale i zmenou postupov pri tepelnej príprave pokrmov. Jednou z najdôležitejších zásad je vyprážať potraviny nie do hneda, ale do zlatista.
Čítať ďalej: Hviezdy vianočného stola: tradičné potraviny sú plné živín
Súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami
Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie očakávame, že hlásená chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení presiahne tento týždeň úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch Slovenska. Je možné konštatovať, že súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami.
Chorobnosť na chrípku a aj iné respiračné ochorenia by mala počas vianočných prázdnin klesnúť, nakoľko sa vtedy deti nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí. Očakávame, že po vianočných prázdninách bude chorobnosť opäť stúpať a po čase dôjde k druhému vrcholu počas chrípkovej sezóny.
Naplnili sa naše predikcie o silnejšej aktivite chrípky v sezóne 2022/2023 - vzhľadom na relatívne nízky výskyt chrípky v uplynulých dvoch neštandardných sezónach sú ľudia k respiračným ochoreniam viac náchylnejší (populácia je k vírusom aj baktériám vnímavejšia).
Všetkým osobám, ktoré ešte neochoreli, naďalej odporúčame očkovanie proti chrípke. Okrem toho možno svoju obranyschopnosť ďalej podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, vitamínu D na podporu obranyschopnosti tela. Získate ich aj konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia, strukovín a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Dbajte na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pomôže tiež dostatok spánku, aktívny životný štýl a otužovanie. Obliekajte sa primerane počasiu.
V kolektívoch odporúčame časté krátke nárazové vetranie niekoľkokrát počas dňa s oknami dokorán. Tiež odporúčame dbať na hygienu rúk a dezinfekciu plôch, ktorých sa ľudia často dotýkajú. Odporúčame obmedziť podávanie rúk, objímanie pri pozdrave, nedotýkajte sa tváre a očí neumytými rukami, nezdieľajte osobné predmety s inými ľuďmi. Dodržiavajte respiračnú etiketu (kýchajte a kašlite do vreckovky - nie do dlane; použité vreckovky vyhoďte do uzatvárateľných nádob na odpad a následne si umyte ruky vodou a mydlom alebo si ich dezinfikujte).
Ak máte vy alebo vaše dieťa príznaky respiračného ochorenia, je potrebné nenavštevovať prácu, školu či škôlku, ale zostať doma a liečiť sa.
SVETOVÝ DEŇ DIABETU 2022
Diabetes mellitus- označovaný ako cukrovka je chronické ochorenie. Prejavuje sa zvýšením hladiny cukru v krvi, hyperglykémiou. K zvýšeniu hladiny cukru dochádza jednak poruchou vylučovania inzulínu, ako aj poruchou účinku inzulínu v cieľových tkanivách tela.
Neliečená cukrovka spôsobuje dlhodobo zvýšené hodnoty krvného cukru, v dôsledku čoho dochádza k poškodeniu ciev. Zatiaľ čo postihnutie malých ciev sa prejavuje najmä zhoršením zraku, poškodením funkcie obličiek a nervov, postihnutím veľkých ciev dochádza k nedokrveniu končatín, srdca a mozgu.
Rozvoj cukrovky 2. typu je možné zabrániť prostredníctvom zdravého životného štýlu, to znamená dodržanie princípov zdravej výživy, aktívneho životného štýlu a udržiavaním optimálnej hmotnosti.
V zmene životosprávy vám pomôžu poradne zdravia
Otestujte si svoje riziko vzniku cukrovky 2. typu pomocou priloženého dotazníka. Zodpovedzte otázky na formulári, sčítajte body podľa zvolených odpovedí a spoznajte svoje výsledné skóre.
Výsledok berte orientačne. Cieľom takéhoto samovýpočtu rizika je najmä upozorniť na to, ak naliehavo potrebujete zmeniť dôležité stránky svojho životného štýlu- najmä čo sa týka stravovania a fyzickej aktivity.
Potrebné zmeny v životospráve vám môže pomôcť nastaviť váš lekár, ako aj odborníci v poradniach zdravia na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.
Odborníci z poradní zdravia vám v rámci vyšetrení na cukrovku bezplatne pomôžu zistiť z kvapky krvi hladinu glukózy a u rizikových osôb môžu analyzovať glykovaný hemoglobín.
Týka sa diabetes aj vás? (.png 444 kB)
Test rizika vzniku cukrovky (.png 343 kB)
Časté otázky ku chrípkovej sezóne 2022 - 2023
Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva pripravili odpovede na 25 častých otázok súvisiacich s chrípkovou sezónou
v tejto informačnej brožúre (.pdf 10 MB).
Na odpovediach sa podieľal nasledovný autorský kolektív:
* PhDr. Mgr. Adriana Mečochová - vedúca Sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie ÚVZ SR
* doc. MUDr. Mária Avdičová, PhD. - epidemiologička, RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici
* Mgr. Edita Staroňová, PhD. - vedúca Národného referenčného centra pre chrípku ÚVZ SR
* MUDr. Jana Kerlik, PhD. - epidemiologička, RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici
* PhDr. Júlia Adamčíková - vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR
* Mgr. Eva Chmelanová - vedúca Odboru pripravenosti na biologické hrozby a pandémie ÚVZ SR
* MUDr. Ingrid Senajová, MPH - vedúca Oddelenia epidemiológie, podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ so sídlom v Svidníku
* doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., MPH, MHA - zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže
* MUDr. Ivan Bakoss - vedúci Odboru imunizácie ÚVZ SR PhDr. RNDr.
* MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH - hlavný hygienik SR
ÚVZ/ RÚVZ BB: Upozorňujeme na nárast prípadov kliešťovej encefalitídy
Uverejnené 18.5.2022
Úrad verejného zdravotníctva SR spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici upozorňujú na významný medziročný nárast hlásených prípadov kliešťovej encefalitídy na území Slovenskej republiky v porovnaní s predchádzajúcim rokom.
„Ku dňu 15.08.2022 je na Slovensku hlásených 141 prípadov kliešťovej encefalitídy (KE). Pre porovnanie, v roku 2021 išlo za celý rok o 92 prípadov,” uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Čítať ďalej: ÚVZ/ RÚVZ BB: Upozorňujeme na nárast prípadov kliešťovej encefalitídy
Opičie kiahne: Informácie a odporúčania pre organizátorov podujatí
Od prvej polovice mája 2022 sa v európskom regióne objavujú prípady ochorenia opičích kiahní. Deje sa tak aj napriek tomu, že ochorenie nie je v Európe endemické.
Počet laboratórne potvrdených prípadov v priebehu júla 2022 prekročil hranicu 10-tisíc laboratórne potvrdených prípadov, v dôsledku čoho Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dňa 23. júla 2022 deklarovala prebiehajúcu epidémiu opičích kiahní za ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu podľa Medzinárodných zdravotných predpisov.
Vzhľadom na to, že pre leto je typické cestovanie do zahraničia a väčší počet hromadných podujatí, pričom mnohé majú medzinárodnú účasť, považujeme za dôležité spolupracovať s organizátormi na prevencii ďalšieho šírenia vírusového ochorenia opičích kiahní.
Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie a Európske centrum na kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) považujú v aktuálnej situácii za kontraproduktívne rušiť podujatia.
Neželaným následkom zrušených podujatí by totiž mohli byť početné párty a stretnutia v súkromnom (potenciálne rizikovejšom) prostredí, kde absentuje osvetová činnosť a nie sú zavedené preventívne opatrenia na zabránenie šírenia nákazy. Naopak, zodpovedne organizované hromadné podujatia môžu vytvoriť cenný priestor na zapojenie komunít do ochrany verejného zdravia a zvyšovať povedomie o opičích kiahňach a ich prevencii.
Čítať ďalej: Opičie kiahne: Informácie a odporúčania pre organizátorov podujatí
COVID-19: Aktuálne odporúčania pre obyvateľov
Uverejnené 15.7.2022
Úrad verejného zdravotníctva SR vzhľadom na stúpajúci počet prípadov COVID-19 pripomína sériu odporúčaní, ktoré pomôžu znižovať riziko šírenia nákazy.
Ako sa môžete chrániť pred infekciou
Prevencia pred COVID-19: Ako správne vetrať
Uverejnené 15.7.2022
COVID-19 sa šíri vzduchom prenášanými časticami a kvapôčkami. Ľudia, ktorí sú infikovaní COVID-19, môžu pri výdychu uvoľňovať častice a kvapôčky, ktoré obsahujú vírus SARS CoV-2 (napr. tiché dýchanie, rozprávanie, spev, cvičenie, kašeľ, kýchanie). Existuje viacero spôsobov, ktoré možno uplatniť na zníženie potenciálu prenosu COVID-19 vzduchom. Jedným z nich je aj vetranie. Zabezpečenie správneho vetrania vonkajším vzduchom môže pomôcť znížiť koncentráciu kontaminantov vo vzduchu, vrátane vírusov v interiéri.
26. jún Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi
Uverejnené 29.6.2022
Valne zhromaždenie OSN v roku 1987 vyhlásilo 26. jún za Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi ako prejav odhodlania posilniť opatrenia a spoluprácu pri dosahovaní cieľa, ktorým je spoločnosť bez drogových závislosti. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o návykových látkach a ich dopade na spoločnosť.
S príchodom letných prázdnin je tu čas na to, aby sme sa zamysleli ako trávia voľný čas deti a mládež. Zdravý spôsob využitia voľného času by nemal zahŕňať užívanie návykových látok za účelom získania nových priateľov.
Pri príležitosti medzinárodného dňa sme realizovali výtvarnú aktivitu s názvom ,,Takto trávim svoj voľný čas“. Aktivita bola určená pre deti a mládež vo veku 10-15 rokov. Úlohou deti bolo nakresliť kresbu na uvedenú tému, v ktorej znázornili ako trávia svoj voľný čas. Cieľom výtvarnej aktivity bolo zvýšiť povedomie o téme návykových látok, pôsobiť na vytváranie aktívneho protidrogového postoja a zmysluplného trávenia voľného času. Do výtvarnej výzvy sa zapojili 2 základné školy, II ZŠ J. Švermu a ZŠ s MŠ Rakovec nad Ondavou, ktoré nám zaslali spolu 14 výtvarných prác.
Čítať ďalej: 26. jún Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi
Informácia o záťaži teplom a chladom pri práci (legislatívna úprava účinná od 1. augusta 2019)
Uverejnené 27.6.2022
Ochrana zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci (vyhláška MZ SR č. 99/2016 Z. z. v znení vyhlášky MZ SR č. 227/2019 Z. z. )
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 227/2019 Z. z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci, ktorá vstúpila do platnosti 1. augusta 2019, priniesla oproti predchádzajúcej vyhláške MZ SR č. 99/2016 Z. z. viacero zmien a doplnení, ktoré majú zabezpečiť jednoznačnú aplikáciu legislatívnych ustanovení, napr.:
-
zamestnávateľ vykonáva na vnútornom pracovisku ochranné a preventívne opatrenia na zníženie nepriaznivého vplyvu záťaže teplom alebo záťaže chladom na zdravie zamestnancov nielen z dôvodu používanej technológie na pracovisku, ale aj z dôvodu nevyhovujúceho stavebného riešenia budovy alebo technického zariadenia budovy,
-
zamestnávateľ aplikuje v primeranom rozsahu ochranné a preventívne opatrenia aj na práce vykonávané na vnútornom alebo vonkajšom pracovisku aj počas mimoriadne teplých dní (keď teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla hodnotu vyššiu ako 30 °C),
-
ochranné a preventívne opatrenia na zníženie nepriaznivého vplyvu záťaže teplom alebo záťaže chladom na zdravie zamestnancov, ktoré sú súčasťou prevádzkového poriadku, majú zohľadniť aj interindividuálne rozdiely medzi zamestnancami, najmä vek, zdravotný stav a fyzické schopnosti a zručnosti zamestnanca,
-
prevádzkový poriadok z hľadiska ochrany zdravia zamestnancov pred nepriaznivým vplyvom záťaže teplom a záťaže chladom pri práci obsahuje pokyny a vybavenie na poskytnutie predlekárskej prvej pomoci (napr. pri prehriatí, kolapse, úpale; pri omrzlinách a pod.),
-
zamestnávateľ zabezpečuje na vnútornom pracovisku pri záťaži teplom dodržiavanie dlhodobo únosného času práce a krátkodobo únosného času práce, ak je pravidelne prekračovaná maximálna prípustná hodnota operatívnej teploty viac ako 50 % dní v roku,
-
podiel minerálnych nápojov, ktoré zamestnávateľ poskytuje zamestnancom v rámci pitného režimu pri záťaži teplom (ak zamestnanci vykonávajú rizikovú prácu, pri ktorej ochrana zdravia vyžaduje obmedzenie času práce, alebo ak vykonávajú prácu na vonkajšom pracovisku počas mimoriadne teplých dní) má tvoriť najviac polovicu množstva nahrádzaných tekutín,
-
minimálne prípustné hodnoty operatívnej teploty na pracoviskách v chladnom období roka boli navýšené v rozsahu o 2 - 3 °C pri triedach práce 1a, 1b, 1c, 2a a 2b,
-
v tabuľke tried práce podľa celkového energetického výdaja sú v príkladoch pracovných činností uvedené všeobecné charakteristiky jednotlivých pracovných činností, najmä pracovné polohy, zapojenie končatín a činnosť jednotlivých svalových skupín.
Strana 2 z 31